Full aktivitet på länets folkbibliotek i sommar

Många av länets bibliotek erbjuder aktiviteter för sommarlovslediga barn och unga.

Regionbibliotek Stockholm har satt ihop en lista med tips på bibliotekens sommaraktiviteter att inspireras av.

Barn som målar

Skapande verkstäder på flera bibliotek i sommar. Bild: Unsplash

Har du ett tips du vill dela med dig av? Kontakta oss på regionbiblioteket.kultur@regionstockholm.se

Botkyrka

 • Tullinge bibliotek anordnar kreativa lördagar för hela familjen med pyssel, eget skapande och brädspel.
 • Tumba bibliotek erbjuder sommarateljé inne eller ute på torget. Besökare är välkomna att pyssla, skapa eller spela spel.

Ekerö
Ekerö bibliotek håller workshop om bokbindning för 10–15-åringar samt en fotoutställning i Galleri Utkiken.

Haninge

 • På Brandbergens bibliotek har barn i åldrarna 6–12 år chans att få träffa läshunden Zamina.
 • Handens bibliotek bjuder in till boktips och fika för barn från 6 år samt manga-workshop för åldrarna 9–14 år.
 • Västerhaninge bibliotek anordnar en ”Lettering workshop” där deltagarna får skapa bokstäver med olika tekniker.

Huddinge
Biblioteket i Huddinge anordnar träffar varje onsdag fram till 16 augusti för de som vill sticka, virka eller handarbeta och vill träffa andra. Biblioteket bjuder på fika och vid fint väder äger träffarna rum ute i trädgården.

Järfälla

 • Jakobsbergs bibliotek arrangerar daglägret Writers Camp för unga från 12 år samt sagostund på turkiska, finska, arabiska, engelska och ukrainska. I augusti arrangeras även manusverkstad och författarbesök av författaren Ylva Hällen.
 • Bas Barkarby välkomnar barn 10–12 år till dagkollo med pysselworkshop och spännande aktiviteter.

Lidingö
Lidingö bibliotek anordnar bibliotekskollo med besök av fantasyförfattaren Sara Mauritzon och Andreas Palmaer som skriver spännande faktaböcker för barn. I augusti anordnas bokfika med bokcirkeln för unga 12–19 år.

Nacka

 • Orminge bibliotek har sagostund på ukrainska och visar bidragen i en utställning om världens flaggor.
 • Fisksätra bibliotek bjuder in till bokfika och skrivartävling för barn 8–15 år.
 • Dieselverkstan har skrivkurs för 12–15-åringar och sommarlovsläsning med bokfika.
 • Älta bibliotek anordnar fantasybokcirkel för ungdomar.

Nynäshamn

 • Nynäshamns bibliotek har under hela sommaren en lekfull utställning om Lennart Hellsings halsbrytande universum. Utställningen Allemansland bjuder in till lek och baseras på miljöer och figurer ur Hellsings böcker. På biblioteket i Nynäshamn erbjuds även digital handledning för seniorer. Kommunens sommarjobbande ungdomar och handledare svarar på frågor kring digitala tjänster såsom informationssökning, digitala betaltjänster, videosamtal och appar.
 • I juni erbjuder biblioteken i Ösmo, Sorunda och Nynäshamn bibliotekskollo. Deltagarna får dyka ner i boken Underverkligheten och träffa författaren bakom boken Rasmus Åkerblom. För barn 9–12 år.

Salem
Salems bibliotek anordnar en workshop med serieskaparen Per Demervall där deltagarna får skapa en egen superhjälteserie. För barn 9–13 år.
Biblioteket har även sommarbokstävling som pågår hela sommaren. De som lånar och läser fem böcker under lovet får en prisbok och deltar i utlottningen av ett bokpaket.

Sigtuna

 • Sigtuna bibliotek anordnar deckarquiz. På både Sigtuna och Märsta bibliotek kan unga 13-19 år delta i en fan art-tävling.
 • I Märsta blir det även quiz med tema Astrid Lindgren, sagostund på amhariska samt mangakurs och skrivarkollo.

Sollentuna
Sollentuna bibliotek erbjuder pyssel varje eftermiddag under sommaren. Bibliotekscykeln kommer finnas ute runt om i Sollentuna med en mobil Skaparverkstad. Rekordtävling för barn med författaren Andreas Palmaer.

Stockholm
Besök Stockholms stadsbiblioteks webbplats för information om vad som händer på de respektive biblioteken i Stockholms stad

Solna

 • Pop up-biblioteket besöker Skytteholmsparken, Hagalund och Överjärva gård med bland annat högläsning, tipspromenad och boktips.
 • På biblioteket i Solna centrum anordnas regnbio för olika åldrar samt spelkväll och sommarmys.

Sundbyberg

 • I Marabouparken erbjuder biblioteket sagostund för yngre barn.
 • På Rissne IP kan man läsa, pyssla och skapa eller gå en tipspromenad
 • Under veckorna 25–27 kommer Sundbybergs sommarjobbande ungdomar att finnas på biblioteket i Signalfabriken och Hallonbergen för att ge tips och råd om hur man använder mobil och surfplatta.

Södertälje
Sommarlovsfirare som är kvar i stan eller på besök i Södertälje välkomnas in på biblioteken som har extra mycket aktiviteter för de som är 6–16 år. Det bli pyssel, skrivarworkshop, berättande och massor av lästips.

Tyresö

 • I Tyresö blir det kultur i Stadsparken tillsammans med biblioteket och kulturskolan. Där kan besökarna skriva en berättelse tillsammans med andra, prova måleri, få boktips och filma med green screen.
 • Somriga sagostunder för barn 3–6 år på biblioteken i Tyresö centrum, Trollbäcken och Strand.
 • Det blir bokhäng för ungdomar, pridefirande i Stadsparken och författarbesök av Ingela Korsell.

Täby

 • På Täby huvudbibliotek blir det skrivarverkstad med författaren Nora Khalil. Det anordnas också en heldag om att skriva längre berättelser för unga mellan 13-19 år. 
 • Under hela sommaren pågår bibliotekets konst- och novelltävling för unga 12-19 år. Vinnarna publiceras i en bok som sedan kan lånas på biblioteket.
 • Barn 6-12 år får bibliotekets sommarpåse – en fin tygkasse – med läsbingo, pysselhäfte och klistermärken. För de yngre barnen finns högläsningsbingo. Det finns även en läsutmaning för unga och vuxna. Alla barn och unga som lämnar in läsutmaning eller bingo i sluteta av sommaren får en bok i present. 

Upplands bro
I aktivitetscontainern välkomnas besökare för att hitta på roliga saker med bibliotekets personal. Pyssel, spel och andra aktiviteter. Bibliotekscykeln ”bibblabajken” har med ett utbud av böcker. Det anordnas även novelltävling och hantverkscafé.

Upplands Väsby
Under sommaren finns brädspel för alla åldrar, sagor och pyssel från 3 år.
I sommarskrivet får barn och unga 6–18 år vara med i en skrivtävling och skriva låttexter, novell eller poesi.

Vallentuna
Vallentuna bibliotek anordnar fyra rollspelstillfällen för monsteragenter 7–9 år. Det bjuds på biblioteksbio i berättarrummet och sagostund i biblioteksparken.

Värmdö
På Gustavsbergs bibliotek blir det workshop i kreativt skrivande för 11–16-åringar samt språkcafé.

Ett barn med förstoringsglas som tittar i en bok som en vuxen håller i.
Sommartips från biblioteken. Bild Unsplash/Getty Images

Relaterade poster