Ungas röster i centrum

Kan vi se på läsande och skrivande som en kollektiv och social aktivitet? Ja, tyckte många av de medverkande på Ungas läsande och skrivande på bibliotek, en heldagskonferens anordnad av Regionbibliotek Stockholm.

 • Skrivandet och i förlängningen läsandet innebar att jag inte var ensam, sa läsambassadören Nioosha Shams från scenen.

Med sju programpunkter tog sig heldagskonferensen an ämnet, bland annat genom samtal, presentationer och poesi. Många av de medverkande var unga, bland andra Jomana Naama och Veronika Lindblad, som möttes via ett skrivevenemang på Jakobsbergs bibliotek och som tillsammans skrivit boken Arvtagaren under sin gymnasietid.

 • Vi har blivit vuxna med boken. Vänskap, kärlek, familjerelationer har klargjorts från en barnbild till en vuxenbild. Ens personlighet börjar komma fram. Jag tror att jag och Veronika har lagt ner mycket i våra karaktärer, sa Jomana.
Samtal på scen med fyra personer.
Från vänster: Lovisa Blomberg, Jomana Naama, Veronika Lindblad och Mikaela Svärd

Läsambassadören och författaren Nioosha Shams berättade om den egna skrivutvecklingen och sitt arbete med flerspråkighet och läsning på modersmål. Hon hade med sig George Sarkes och Fatima Mehawes från sitt nystartade ungdomsråd. De tryckte på att bibliotekarier bör lyssna in ungdomars egna önskningar kring böcker och nämnde, liksom andra under dagen, TikTok som en källa till bokinspiration. Nioosha Shams påpekade att oavsett vad vuxenvärlden tycker om appen så är det där de unga befinner sig.

 • Faktum är att det är den största plattformen för ungdomar och läsande just nu. Det som händer när vi väljer bort den är att det i stället blir en fri spelplan för fel krafter.

Ungdomarna tyckte att läsande och skrivande kan hänga ihop.

 • När jag läser får jag idéer om saker jag kan skriva. Man blir inspirerad av boken. Om jag läser en bok om rasism, kommer jag bli inspirerad att skriva om rasism. När man skriver utvecklar man språket. Och så kan man prata med andra om det man skrivit, om känslor och sådant, sa Fatima.
Tre personer tittar leende in i kameran.
Från vänster: George Sarkes, Fatima Mehawes och Nioosha Shams

Särskilda platser på biblioteket för ungdomar lyftes fram från flera håll. Unga vill gärna hänga, pyssla och prata om böcker men inte på barnavdelningen. Tomas Woodski, Lena Thunberg och Alice Kassius Eggers från Lava berättade om sitt utvidgade biblioteksbegrepp där ungdomarnas egna projekt och önskningar får stå i centrum.

Samtal på scen med tre personer.
Från vänster: Lena Thunberg, Alice Kassius Eggers och Tomas Woodski

Nora Khalil, författare till Yani, har i samarbete med Fittja bibliotek låtit ungdomar förhandsläsa.

 • När jag fick veta att Yani skulle bli utgiven kände jag bara: ”Hur gör författare? Kanske finns det fler som undrar? Vi kan lära oss tillsammans.” Det kändes fint att ha med ungdomar från Botkyrka för det är en bok om Botkyrka. Men det var nervöst. Jag ville veta, är det här något som orten kommer tycka om eller skriver jag för en annan målgrupp? Det var skönt när jag förstod att jag träffat rätt.

Dima Rashid är en av dem som fått läsa och träffa Nora för samtal.

 • Jag läste Yani första gången när jag gick slutet av nian och den handlar om några i nian. Jag får läsa den nya boken nu när jag går på gymnasiet. Jag känner verkligen att jag kan relatera till det som händer.
Tre personer står vid ett fönster och tittar in i kameran.
Från vänster: Nora Khalil, Dima Rashid och Nanny Nilsson

De drygt 60 besökarna på heldagskonferensen kom från hela Stockholmsområdet och även Sörmland var representerat. Paula Högström, ungdomsbibliotekarie från Lidingö stadsbibliotek, kände sig inspirerad.

En person håller en bok i händerna och kollar in i kameran.
Paula Högström

Vad har varit mest spännande?

 • Det kan jag svara på imorgon, jag måste hem och processa. Låta tankarna landa. Men det är intressant att få höra nya röster som vi kanske inte fått lyssna till så ofta.

Hon leder bokklubbar där skrivande ingår och kände igen sig i en hel del av det som sas på scenen.

 • Det är ju också trevligt, att få några saker bekräftade när man sitter så här, sa hon.

Samtala om text – råd från Rita Kristola och Saga Ivéus Wenglert som arbetat med tidskriften Ponton

Samtal på scen med två personer.
Från vänster: Saga Ivéus Wenglert och Rita Kristola
 • Skapa ett tryggt och produktivt samtal genom ganska strikta ramar: Alla i samtalet har skrivit en text och så turas man om att tala om de olika texterna. Författaren sitter tyst när dennes text diskuteras.
 • Tänk på att skilja mellan verk och person. Skilj mellan jaget som skrivit texten och jaget i texten.
 • Ingen sitter inne med sanningen – varken samtalsledaren eller författaren.
 • Värdera inte texten, varken positivt eller negativt. Det viktiga är inte att komma fram till om det är bra eller dåligt, utan att komma nära texten.
 • Ha känslan som avsökare, som en ledtråd till var du ska rikta din blick. Försök förstå vad som är textens prioritering, snarare än att utgå från den egna smaken.

Boktips från Agnes Lindholm, Alexandra Andersson och Emma Johansson som driver Unga läsare

Tre personer på scen. Boktips visas på en tv-skärm. Publik i förgrunden.
Från vänster: Agnes Lindholm, Emma Johansson och Alexandra Andersson
 • Serien Ellens val av Helena Dahlgren, Moa Eriksson Sandberg och Elvira Berg Ashby. ”Om hur det kunde vara att vara kvinna i början av 1900-talet. Det är speciellt att böckerna är skrivna i ett writers’ room, där flera författare samarbetat.”
 • Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren. ”Jag ville sträckläsa ut den första kvällen och samtidigt läsa en sida om dagen för att den aldrig skulle ta slut. En bra bok för mindre läsvana, då den inte är jättelång.”
 • Adios hockeyhora av Kristina Falk. ”Elsa flyttat till sin pappa efter att ha varit med om en hemsk händelse. Där träffar hon Leo som inte är i skolan så ofta. Går det att ha ett förhållande när det finns så många hemligheter?”
 • Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall. ”Skildrar tonårstiden på ett gripande sätt, perfekt för både högstadiet och gymnasiet.”
 • Ett halvt hjärta av Emma Johansson. ”Elias före detta bästa vän Finn övergav honom. Nu ska de sommarjobba på samma ställe. Den som gillar Heartstopper kommer tycka om den här boken.”

Mikaela Svärd och Sofie Samuelsson, utvecklingsledare på Regionbibliotek Stockholm, är väldigt nöjda med dagen som de planerat och hållit i och hälsar ett stort tack till alla, särskilt alla oerhört kloka och modiga unga personer, som varit med under dagen. Dagen har bjudit på insikter, skratt, inspiration och uppläsningar av unga som berör in i själen.

Har du frågor eller funderingar? Kontakta:
Mikaela Svärd: mikaela.svard@regionstockholm.se
Sofie Samuelsson: sofie.samuelsson@regionstockholm.se

Text: Monika Israelsson
Bild: Monika Israelsson och Mikaela Svärd

Relaterade poster