Bibblerian öppnar för DIY

Vi som jobbar på biblioteket i Hässelby gård har en tanke om att vägen till lärande går genom lust, skapande och lekfullhet. Men om vi nu vill att andra ska lära sig så betyder det att nyfikenheten och öppenheten att prova nytt även måste gälla oss själva. Vi investerar därför med mod att inte kunna allt vi ger oss in i från början. Andan av att vi lär oss tillsammans med våra besökare känns spännande.

Dagen D är inne. D som i 3D i det här fallet. Den skrivare vi har önskat och längtat efter har just kommit och det känns som julafton igen när vi packar upp vår Makerbot Replicator 2X. Nu börjar leken på allvar, vi ska få testa, skapa och göra aktiviteter tillsammans med våra unga besökare. Och vi kommer att lära oss massor, det är vi säkra på.

Redan i september förra året ordnade vi som första bibliotek i Sverige ett Maker Party på Bibblerian i samarbete med Mozilla Sweden. En hel lördag fyllde vi lokalerna med olika stationer för skapande. Både fysiskt och digitalt. Där fanns symaskiner, pärlor och en pin-maskin. I köket fanns ingredienser till bakning och i ett av våra stora rum kunde man få prova på Arduino, spelprogrammering i Scratch eller att använda Mozillas Webmaker Tools. Det var en dag fylld av Bibblerian öppnar för DIY inspiration och skaparglädje och vi kände att vi var något på spåret.

Bibblerian i Hässelby gård är ett samlingsnamn för flera verksamheter där biblioteket är en av dem. Stadsdelen Hässelby-Vällingby och Kulturskolan har också verksamheter i lokalerna. Medborgarservice finns alldeles utanför bibliotekets entré och där kan man få hjälp med att fylla i blanketter, överklaga beslut eller att få och förstå samhällsinformation. Flera nya ytterstadsprojekt har också blivit en del av Bibblerians vardag. Familjecoacher, medborgarvärdar, budget- och skuldrådgivare har drop in-verksamhet. Vissa tider finns även en studie- och yrkesvägledare på plats och två gånger i veckan kommer en diakon hit för meditation och enskilt samtal för dem som vill. Vi har också volontärer som håller i läxhjälp och språkcafé varje vecka.

Att så många olika verksamheter och kompetenser samsas i samma lokaler föder nya idéer till samarbeten som korsbefruktar varandra. Kulturskolans elever har till exempel konserter vissa lördagar inne i biblioteket och när föräldracoacherna har sina grupper hakar vi på och pratar om böcker, språkutveckling och läsning. Under hösten samarbetade vi även med Kulturskolan och Unga berättar i ett läsfrämjande projekt där elever i årskurs 4 fick läsa böcker på temat tolerans. Sedan fick de filma och redigera sina egna boktrailers om böckerna. Vi blev riktigt imponerade av de fina filmerna barnen gjort.
Skolkyrkans pedagog gör också en fantastisk insats, hon kommer två eftermiddagar i veckan och hittar på saker med ungdomar som behöver någonstans att hänga innan fritidsgården öppnar. Barnen fullkomligt älskar henne.
På onsdagar är det vår aktivitetsdag på biblioteket. Då har vi olika aktiviteter som vi skiftar emellan såsom bokklubb, spelprogrammering och pyssel. Snart tänker vi ge oss på att göra små rörliga robotar av tandborstar. Vi har spanat in en Do It Yourself-sida på nätet där det sägs vara enkelt, så det måste vi ju bara prova! Och i vår ordnar vi ett plantrally. Vi har så mycket fönster i biblioteket så fönsterbrädorna kommer att bli bra växtplatser för de frön som barnen får plantera.

På alla hjärtans dag i februari firar Bibblerian ettårsjubileum. Mycket har verkligen hänt på det år vi varit igång. Många ungdomar hittar till oss efter skolan. Ibland gör det att ljudvolymen blir hög och samtalen kring trivselregler ganska energikrävande. I stället för att förstärka den tillrättavisande rollen vill vi fördjupa samarbetet med dem som kommer. Under våren kommer vi tillsammans med stadsdelen att bilda en fokusgrupp med ungdomar så att vi kan hitta verksamheter som är givande och ger en känsla av ett gemensamt ansvar för vår Bibbleria. Att få skapa tillsammans ger en känsla av glädje och tillhörighet. Det vill vi bygga vidare på.

Marika Alneng
Malin Klintholm
Björn Jansson
Stockholms stadsbibliotek, biblioteket i Hässelby gård

Den här artikeln är även publicerad i Länsnytt nr 1 2015 med tema Ung. Läs hela länsnytt här.

Relaterade poster