Opinionsbildning via Twitter

I torsdags morse medverkade jag vid ett frukostseminarium hos kommunikationsbyrån JMW, Låt twitter stärka din yrkesroll. Det sändes live via nätet och går att se i efterhand.

Medverkade gjorde också prisade läraren Anna Kaya och tidigare presschefen för Lärarförbundet Claes Nyberg. Brit Stakston ledde samtalet. Johan Groth deltog också och berättade om sin roll i lärarstormen som började på twitter för ungefär ett år sedan.

Seminariet kom att fokusera på hur lärare tog debatten om skolan och pedagogiken på twitter i protest mot både ministrar och traditionella media. Under hashtaggarna #merkateder, #skollyft och #skolchatt har lärarna mobiliserat sig. Twitter skapade förutsättningar för intern och extern dialog på ett sätt som gynnade lärarna som yrkesgrupp.

Jag fick frågan om bibliotekarier på motsvarande sätt har stärkt sin yrkesroll och det kan man inte riktigt säga att vi har gjort. Det finns inte någon motsvarighet hos oss till lärarnas twittermobilisering förra året.

Det jag funderar på just nu är vilken fråga som skulle kunna få igång oss. Frågan om nationell samkatalog? Nja. E-böckerna? Verkar inte så. Dewey? Tveksamt. Stereotyper i barnlitteraturen? Let’s wait and see.

/ Anna-Stina Takala

Your browser does not support iframes.

Relaterade poster