Fisksätra 40 år

I en lång intervju från Magasin 3 hemsida talar musikern och konstnären Stina Nordenstam, uppväxt i Fisksätra, om vikten av att ingå i ett sammanhang, att hänga samman. Vi har lånat begreppet när vi tillsammans med andra uppmärksammar att området Fisksätra i Nacka kommun nu fyller 40 år.

Områdets föreningar brukar uppmärksamma den 5 oktober varje år med musik och tal av politiker och med deltagande från området. Denna gång föreslog vi att vi inte bara skulle fira en dag utan ett tolvstegsprogram där vi varje månad bjuder tillbaka unga med bakgrund i området. Med stöd från Nacka kommun och Stena fastigheter AB fick vi möjlighet att den andra lördagen i varje månad bjuda in till samtal med våra hedersgäster som är konstnärer, filmare, fotografer, designers, entreprenörer, skådespelare, författare, arkitekter, projektmakare och producenter. Gästerna får själva välja form för sin återkomst det kan vara en filmvisning, en utställning, ett samtal eller annat men vi ställer samma frågor till alla ”Vad har Fisksätra betytt, har området sporrat, hindrat eller på något sätt påverkat ditt val i livet? Har du haft förebilder och i så fall vem/vilka?”.

Vi har fått intressanta svar. Några tänker vi redovisa på höstens kulturkonferens ”URB-Z Utgångspunkt Fisksätra” den 6-7 oktober 2014. Konferensen genomförs i regi av Fisksätra museum där Amelie Tham och Ida Jensen driver projekt med ”Ungt inflytande”, filosofiska samtal, poesi, animation, medieprojekt samt samlar och ställer ut det globala kulturarvet i form av intervjuer.

Museet och biblioteket samarbetar med Svensk Form, Svenska kyrkan, Odla med Solen med stöd av Postkodlotteriet. Konferensen diskuterar frågor som rör uppväxtvillkor, samhällsplanering och kulturens roll för barn och unga. Fisksätra bildar bakgrund i dialog med andra liknande områden. Ser det likadant ut på de flesta platser? Vad betyder tillgång till konst och kultur, utsikt och insikt?

1976 hölls i Fisksätra en annan konferens i föreningen Svensk Forms regi ”Är samhället barntillåtet?”. Det tveksamma svaret från den konferensen ledde till en hearing med lokalpolitiken.

Sammanhang 2014. Återkomsten. Några nedslag.
Året inleddes med tre unga kvinnor som arbetat med mänskliga rättigheter i världen. På min fråga om vad som sporrat berättade en av tjejerna att efter en redovisning i skolan av ett arbete kring barns rättigheter sa lärarinnan spydigt ”Jasså, du är en som tror du kan förändra världen?” alla skrattade och vår hedersgäst blev mycket ledsen och arg. Det gav samtidigt kraft till ett arbete där hon implementerat Mänskliga Rättigheter ända ner i Sydafrikas gruvor. Hemma fanns en mamma som sa att allt är möjligt!

På YouTube finns Senay Berhes och Meron Mangashas film ”Blått blod” publicerad och den inleds med en ung kung som med viss osäkerhet berättar om hur han nu ”tänker spela”, nej ändrar han sig ”vara sig själv”. Därefter följer en poetisk resa och ett flimmer av förorten längs den blå linjen som illustration till Merons text. Senay berättade hur de gett filmen tillbaka till blå linjens unga genom visningar på olika platser. Ett annorlunda samtal med publik, inspirerande och utmanande för bibliotekens egna kontakter.

Får vi ha hår var som helst? Koreografen och dansaren Paloma Madrid initierade ett antal diskussioner kring Kropp, Hår och Normer. Vem bestämmer? Patricia Larssons installation, med hår i olika nyanser organiserat efter en viss hierarki, väckte mycket uppmärksamhet och fick ickebesökarna att stanna upp vid fönstret. Med forskaren Victoria Kawesa som gäst genomförde Paloma samtal kring normalitet och vardagsrasism. Publiken i alla åldrar mycket engagerad.

Skådespelaren Kardo Mirza berättade om sitt chockartade möte med svensk skola. Han kom direkt från en sträng skola i Ukraina till 70-talets Fisksätra. Här mötte han lärare med träskor, en kopp kaffe i den ena handen och en kanelbulle i den andra – en fantastisk men fatal nyhet i Kardos liv. Han smög in i lärarrummet för att lära känna dessa statusartiklar. Han tog på sig ett par träskor för att känna makten och stoppade några kanelbullar innanför tröjan när plötsligt dörren öppnades och han upptäcktes i en liten skrubb. Blev kallad tjuv. Två av lärarna hette Britt-Marie vilket han därför antog var namnet på alla vuxna. Vid ett möte på gården med den manlige gymnastikläraren tilltalade Kardo honom med ett glatt hej Britt-Marie varpå han ännu en gång blev missförstådd och utskälld – Du ska inte komma här och driva med mig!

Kardo har gjort nu manus och är nu huvudperson i filmen ”Kardo”, ett samarbete mellan Moskvas filmskola och DI. Filmen är inspelad i Fisksätra och vandrar nu runt på olika filmfestivaler.

Som i flera av dessa kontakter har vi fått nya insikter om området och den värld som erövrats. Ibland har vi hört mörka historier om mobbning, ensamhet, depressioner, fängelse, överdoser, att sakna trygghet, nätverk och sammanhang.

Författaren Augustin Erba diskuterade skrivande med i två killar som deltog i ett skrivprojekt i ett kritiskt läge i livet. Resultatet blev en bok men också lusten att fortsätta uttrycka sig. De fick starka förebilder genom lokala kulturarbetare.

AugustinErbamed LaminCeesayJamel Nasri

Vad innebar det då att ha blivit inbjuden till ett kreativt arbete? Vad betyder skrivandet idag? Augustin erbjöd sig att läsa nya texter och vara mentor framöver.

Många av dessa unga från Fisksätra har vi träffat på biblioteket när de velat dela med sig av sina idéer.

Designsommar
15 feriearbetande ungdomar har under tre sommarveckor deltagit i ”Designsommar” under ledning av tre handledare, Sepidar Hosseini, Pia Johansson och Hanna Widgren, alla hedersgäster. Vad är ”design”, behövs det, hur påverkar det och hur gör man? Vi diskuterade mycket kring uppdraget och ungdomarna. Hade de valt ämnet? Hur var det för de som inte hade en aning om vad design var när vi började? Vid avslutande vernissage redovisade gruppen idéer för utveckling av verksamhet och område. Även de tveksamma upptäckte vikten av att alla tagit uppgiften på allvar. Områdets Förvaltare, kompisar och besökare tog del av det häftiga resultat.

Under hösten diskuterar vi Visioner för området med Stenas chef, uppmärksammar entreprenörskap, sportens stjärnor, scener, bibliotek och läsning. Vi frågar Var har du ditt minne? Finns allt nu i en telefon du byter ut eller kan vi använda vår digitala allmänning för att bevara vår gemensamma historia?
Under hela året hör jag Stina Nordenstams musik från ”Dynamite”. Järnet skakar i betongen. Men Stina kommer inte…

Barbro Bolonassos
Fisksätra bibliotek/Nacka

Foto: Barbro Bolonassos
På bilden: Augustin Erba i samtal med Lamin Ceesay och Jamel Nasri.

 Den här artikeln har delvis publicerats i Länsnytt nr 3, 2014. 

Relaterade poster

  • Inga relaterade