Studieresa till Esbo och Helsingfors, november 2013

DSC_052811-12 november 2013 åkte utvecklingsledarna på Regionbibliotek Stockholm till Esbo och Helsingfors. Vi besökte olika bibliotek och pratade med ett par personer. Samtalen kretsade kring biblioteksutveckling, ledarskap – medarbetarskap, bibliotekens roller i lokalsamhället, finskt biblioteksväsende och bibliotekens verksamheter mellan tradition och förnyelse. Därtill fick vi även visningar av bibliotek.

Esbo
De bibliotek som vi besökte arbetar mycket med att föra in teknik, nya arbetssätt och roller för biblioteken. Sunniva Drake är bibliotekschef på Hagalunds bibliotek i Esbo. Hon talade om hur hon som ledare arbetar med att förändra det traditionella biblioteket. Det handlar om att sätta igång förändringsprocesser på många olika nivåer. Personalen uppmuntras till att våga testa idéer och förändra arbetssätten. De förändrar till exempel biblioteksrummet på olika sätt, i stort och smått. Nya mattor kan till exempel hjälpa till att bryta strukturer. Man arbetar mycket med att möjliggöra och synliggöra bibliotekets innehåll.
När man kommer in genom biblioteket är det en del i rummet som är i blickfånget och den delen försöker de kontinuerligt förändra för att DSC_0546visa fram olika delar av samlingen. Ny teknik till exempel 3D- skrivare kan vara ett sätt att locka nya användare till biblioteken men även att få bibliotekens stamkunder att pröva på teknik. Det handlar om att bibliotek är en plats för skapande och experimenterande och att göra det tillsammans med andra. Det är dock berättelserna och litteraturen som ska vara i fokus för bibliotekets verksamhet säger Sunniva. Biblioteket i Hagalund får varje onsdag besök av hunden Börje som barn får läsa högt för. Detta har varit mycket uppskattat och fått stor uppmärksamhet. Sunniva berättade även hur hon arbetar med att synliggöra de hierarkier som finns i personalgruppen och att bryta dessa. Såväl personal som biblioteksanvändarna skolas in att bibliotek kan vara något annat än de traditionella föreställningarna om vad ett bibliotek är och ska vara.

DSC_0592Entresse bibliotek i Esbo är beläget i ett köpcentrum och har en stor öppen lokal som öppnades 2009. Varje månad har biblioteket 47.000 besökare och 44.000 medier lånas ut. Under den stund då vi var där var det cirka 70 barn och ungdomar varav många pojkar som intog rummen.
Många programaktiviteter, bokcirklar och tv-spelande sker öppet i lokalen. Det lockar till samtal och deltagande även av de som kanske inte tänkt vara med på ett program berättade Mikael som visade oss runt. Intressant att se hur många olika verksamheter samspelade i lokalen utan att störa varandra alltför mycket. Det blev också påtagligt att människor vill göra saker i ett sammanhang där det finns andra människor, till exempel är det inte samma sak att ägna sig åt TV-spel hemma som att göra det på ett bibliotek ihop med andra.

Helsingfors
I Helsingfors besökte vi Bibliotek10 som är inrymt centralt i det gamla posthuset. Vi talade med bibliotekschefen Kari Lämsä som har många DSC_0675btankar kring biblioteksutveckling. Bibliotek10 är ett profilbibliotek för musik, IT och nyheter. Biblioteket är inrymt på 800 kvadratmeter men har en flexibel möblering och besökarna möblerar om efter sina behov. Vi la märke till att biblioteket hade många besökare och att många av dem är män. En undersökning som man gjort på bibliotek10 visade att endast 25 procent av besökarna lånar medier. Det fanns därmed ett stort behov av nya arbetssätt, metoder och ny service vilket resulterat i att man ordnar många aktiviteter och har jobbat mycket med att få användarna till att vara medskapare och medproducenter i verksamheten. Det har inte varit lätt menar Kari men börjar nu ge effekter. Som så många andra bibliotek prövade de konceptet ”Boka en bibliotekarie” vilket inte blev en framgång. Nu testar man istället att kalla detta för att boka en personlig tränare. Att möta framtiden handlar mycket om personalens kompetens och förändrade arbetssätt menar Kari Lämsä. Personalen arbetar mer och mer med att gå omkring i biblioteket och tala med besökarna. Bibliotekskort görs genom att den nya låntagaren och personalen sitter bredvid varandra och för in uppgifter och pratar om bibliotekens möjligheter. Kari uppmuntrade oss till att förändra attityder genom att tänka som indianer:

”Act like Indians: We don´t own the content of the library or the society, but we understand it, manage it and cultivate it.”

DSC_0693bIntill bibliotek10 ligger Glaspalatset som är en biblioteksträffpunkt och som har som uppdrag att utveckla nya metoder och arbetssätt inför det nya biblioteket i Helsingfors. Glaspalatset har inga medier utan deras verksamhet bygger på att göra och lära tillsammans. En definition av denna lärandekultur är: Människor lär genom att interagera och delta med varandra i flytande relationer som bygger på gemensamma intressen och tillfällen. På Glaspalatset finns olika tekniska utrustningar t.ex. 3D-skrivare, laptops och ett par gånger varje år erbjuds medborgarna att få tekniska prylar reparerade t.ex. symaskin. En extern organisation gör detta gratis. Det finns även möjlighet för företagare att använda sig av biblioteket för möten och att sitta och arbeta vilket de kallar för Urban Office.

Efter Glasplatset träffade vi Susanne Alhrot som arbetar på regionförvaltningsverken som överinspektör med biblioteksfrågor som specialitet. Susanne gjorde en genomgång av finskt biblioteksväsende och pratade om de aktuella utmaningar och möjligheter för biblioteken. Kommunernas allt sämre ekonomi, bristen på skolbibliotek och bibliotekens olika roller mellan tradition och förnyelse var några områden som Susanne berörde. Sist men inte minst besökte vi Annegården som är ett barnkonstcentrum. Där träffade vi Nina Grahn som arbetar på Helsingfors kulturcentral som talade om kulturens betydelse för kreativitet och inlärning för barn och ungdomar. Vi fick också höra om olika samarbeten som de haft med bibliotek kring berättande, ordkonst och babypoesi.

Om jag ska summera studieresan så tänker jag att bibliotek står för både tradition och förnyelse. Jakten på bibliotekens legitimitet och roller i DSC_0618vår samtid samtidigt som biblioteken har hög legitimitet och ett starkt varumärke är lika påtaglig i Finland som i Sverige. Jag tror att framtiden för bibliotek i ännu högre grad handlar om att bygga relationer med lokalsamhället, medborgarna, aktörerna & bibliotekens användare. Att medborgarna är medskapande i att utforma verksamheterna och att bibliotek är en aktiv aktör i lokalsamhället. På Regionbibliotek Stockholm har intrycken från Esbo och Helsingfors fått oss att fortsätta tänka, reflektera och prata kring bibliotekens roller.

//Cecilia Bengtsson

Foto: A. Lissenko

Relaterade poster

  • Inga relaterade