Två föreläsningar om litteratur och läsning

DSC_1251bMyten om den goda litteraturen, eller – Den goda boken och den sista läsaren
Man kan inte längre ta litteraturläsningens nytta och värden för givna. Ändå möts vi i många sammanhang av en närmast religiös tro på att den goda boken skapar goda människor. Vilka värden tillskrivs litteraturen och läsningen i dag? Vad kännetecknar egentligen den goda boken?

Magnus Persson, professor i litteraturvetenskap med didaktisk inriktning. Han är verksam som lärare och forskare på Fakulteten för lärande och samhälle vid Malmö högskola. Bland tidigare publikationer kan nämnas Varför läsa litteratur? Om litteraturundervisningen efter den kulturella vändningen (2007), Kampen om högt och lågt (2002) med flera.
Han är även verksam som litteraturkritiker i Svenska Dagbladet.

IMG_1216Tabun i barn- och ungdomslitteraturen

När skedde det första samlaget i svensk ungdomslitteratur? Var 70-talet verkligen så frigjort som vi tror? Kan medelklassmammor vara alkoholister? Vilka tabun har vi i dagens barn- och ungdomslitteratur? Och hur mycket bajs orkar man egentligen med?
Eva Cyrén diskuterar tabun i barn- och ungdomlitteraturen med fokus på de senaste 50 åren.

Eva Cyrén är barn- och ungdomsbibliotekarie på Almedalsbiblioteket i Visby och har förutom en masterexamen i biblioteks- och informationsvetenskap även en magisterexamen i barnlitteratur och en kandidatexamen i litteraturvetenskap. När hon inte läser odlar hon pumpor och sjunger och spelar irländsk musik.

Denna förmiddag ingår i ett tema om medieurval. De andra delarna är en föreläsning av Tobias Hübinette om rasstereotypier i barnkulturen 4/12 samt ett Tid för samtal om medieurval 10/12. Inbjudan till dessa kommer inom kort.

Tid: tisdag 26 november kl 9-12
Plats: Spelbomskan, Odengatan 63
Kostnad: 300 kr, fika ingår
Anmälan senast 21 november via länken till höger

Information:
Lotta Aleman lotta.aleman@stockholm.se
Pia Borrman pia.borrman@stockholm.se

Välkomna!

 

Foto: A. Lissenko