Wikipedia i biblioteken

Foto: Sandra Åhman, Stockholms Kvinnohistoriska, CC BY-SA 4.0
Bilden kan hämtas från: https://w.wiki/CP5

Wikipedia är en gemensam plattform där man kan arbeta för visionen om att ge fri kunskap till alla människor i hela världen. Wikipedia är en av de tio största webbplatserna på internet och samlingsplats för hundratusentals människor som bidrar till den fria kunskapen.

I januari startar en utbildning på fem i orter i Sverige som går igenom hur man kan använda Wikipedia som ett av verktygen att öka den digitala kompetensen hos bibliotekspersonal och allmänhet. Kursen är en fortsättning på de artiklar och kursmoment som finns på Digiteket.

Kursen är två heldagar med en månads mellanrum mellan tillfällena. Ett av målen är att du efter kursen ska ha nya praktiska kunskaper och källkritiska verktyg i den digitala världen. Ett annat mål är att du ska kunna genomföra egna skrivstugor i ämnen som är intressanta både för dig och allmänhet.

Att skriva på Wikipedia är ett sätt att öka sin digitala kompetens. En fördel är att du samtidigt bidrar med kunskap till det stora uppslagsverket.

Antalet platser är begränsat samt observera att deltagande förutsätter medverkan vid båda tillfällen.

 

Plats: Stockholm

Träff 1: Torsdagen den 23 januari 2020 kl 10.00–16.00 (fika från 09.30)

Träff 2: Torsdagen den 20 februari 2020 kl 10.00–16.00 (fika från 09.30)

Lokal: Solna bibliotek (OBS! träff 1) och Handens bibliotek (OBS! träff 2)

Adresser:

Solna bibliotek, inne i Solna centrum, Bibliotekstorget 12 171 45 Solna

Handens bibliotek, Haninge kulturhus, Poseidons Torg 8, 136 46 Handen

 

Lunch: På egen bekostnad men vi äter tillsammans och bokar bord på något närliggande ställe. Vi bjuder på för- och eftermiddagsfika (lakto-ovo vegetarisk).

Ta med: Bärbar dator om du har tillgång till det. Fundera över vad du vill skriva om och ta gärna med en bok om ämnet som du kan använda som källa.

Bra att veta: Det ingår övningar mellan kurstillfällena så det kan vara bra att planera och sätta av några timmars arbetstid för detta.

Frågor om kursen, mejla: tore.danielsson@wikimedia.se eller ring 070-717 15 42

Förberedelse: Läs igenom artiklarna och gör kursmomenten på Digiteket. Där kommer du bland annat skapa ett användarnamn och konto på Wikipedia.

Uppföljning: Vi kommer lägga till användarnamn i ett verktyg som heter Dashboard. Allt man gör på Wikipedia sparas genom en versionshantering och Dashboard hjälper oss med statistiken i det här projektet.

Sista dagen för anmälan är 9 december 2019.

 

Regionbibliotek Stockholm strävar efter en parfymfri arbetsmiljö. Tack för visad hänsyn.