Träff med fokus på unga och bibliotek FULLTECKNAD

ANMÄLAN ÄR STÄNGD. TRÄFFEN ÄR FULLTECKNAD.

Välkommen till en digital träff för dig som jobbar med och för unga. Träffen innehåller samtal där vi utbyter funderingar, erfarenheter och reflektioner. Det kommer att vara tre samtalsområden, som varje har en inledande presentation. 

Samtalsområden  

1) Hur kan biblioteken främja att unga kan ta plats i biblioteksrummet och i verksamheterna? Hur blev det för unga då biblioteken behövde stänga på grund av pandemin? Camilla Ljungdahl, biträdande bibliotekschef i Täby, inleder. Hon kommer att berätta om Täby biblioteks barnkonventionsarbete och den barnrättsprövning som gjorde i samband med förändrad biblioteksverksamhet i Täby under pandemin.  

2) Feriejobb på biblioteket. Vad finns det för möjligheter gällande sommarjobb och bibliotek? Nanny Nilsson, bibliotekarie i Botkyrka, inleder med att berätta om sitt uppdrag som handledare för feriejobbande ungdomar på biblioteken i Botkyrka. Här kan ni lyssna på ett kort radioinslag med två sommarjobbare från Botkyrka. https://sverigesradio.se/artikel/ahmed-och-melike-laser-poesi-for-aldre  

3) Biblioteksverksamhet för unga med funktionsvariation. Anna Fogelberg, bibliotekarie i Vallentuna, inleder. Hon kommer att berätta om “Ordverkstad på Klubb Cosmos”, som är ett samarbete mellan biblioteket, en dramalärare från Kulturskolan och en fritidsverksamhet för unga med funktionsvariation. Anna tog initiativet till samarbetet efter att hon tittat på URplay-serien “Skriv ord som känns”, där en får följa ungdomar med funktionsvariation som går på skrivkurs. Här kan du titta på serien: https://urplay.se/program/214705-skriv-ord-som-kanns-skapa-en-poetisk-text 

 

När: 28 september, klockan 10-12 .

Var? Digitalt möte – Microsoft Teams 

För vem? Biblioteksmedarbetare på folkbiblioteken i Stockholms län 

Sista anmälningsdag 21 september. Begränsat antal platser. Anmäl dig till höger.

Anmälan är stängd. Träffen är fulltecknad

Kontakt: sofie.samuelsson@sll.se

Varmt välkomna!

 

Förberedelse: 

Inför träffen så läs/bekanta dig gärna med den nya skriften “Öppna fritidsverksamheten: Om tillgänglighet och inkludering” från MUCF. Den handlar inte om bibliotek, men kan troligen vara användbar för biblioteksverksamheter också. Vad tror du? På vilka sätt skulle den kunna användas? Vilka kompetenser skulle bibliotekspersonal behöva utveckla för att vara än mer inkluderande och tillgängliga för unga med funktionsvariation? https://www.mucf.se/publikationer/oppna-fritidsverksamheten-tillganglighet-inkludering 

 

Tips! 

Influencern Caroline Arvidsson: 

Ålder: 32 år.
Bor: På ett gruppboende i Halmstad.
Familj: Två pappor, en mamma, två systrar, en bror, en halvsyster samt syskonbarn.
Arbete: Daglig verksamhet. Fritid: Vlogga och skriva på sociala medier, sång och musik, käpphästtävlingar, friidrott, utomhuslek, fotboll och pyssel.
Sociala medier: @carolinearvidsson13 på TikTok, carolinearvidsson13 på Instagram och Youtube-kanalen Caroline Arvidsson 

Presentationen är hämtad från en artikel i Allas, se nedan länk. Där kan du läsa mer om Caroline och även se en film av henne: 

https://www.allas.se/relationer/youtubern-caroline-arvidsson-jag-har-en-vuxen-kropp-med-ett-barns-hjarna/7396812 

Mer om Caroline: 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/personal-stangdes-av-efter-film-i-sociala-medier 

 

 

 

Teknik 
Träffen kommer att hållas i Microsoft Teams. Du/din kommun behöver inte ha Teams för att kunna delta. Inför träffen får du en möteslänk på mejl som du klickar på för att komma till mötet. Det fungerar bäst på dator, men om du vill går det också att använda platta eller mobil. För att få så bra ljud som möjligt rekommenderar vi headset eller hörlurar. Vi kommer att finnas på plats 10 min före träffen så att det finns tid att få ordning på tekniken.