Överallt poesi! 3. Poesi på bibliotek – från Hc.03 till bokmässa och poesigympa

Porträtt Magnus William-Olsson

Foto: Sofia Runarsdotter

I tre föreläsningar om 30 minuter berättar poeten och redaktören för Örnen och Kråkan, Magnus William-Olsson, det mesta om poesin i Sverige just nu. Kursen vänder sig till bibliotekspersonal och syftar till att orientera om den ”folkrörelse” poesin kommit att bli under senare år.

För inte så länge sedan innebar poesi på bibliotek kort och gott en lyrikhylla. Idag har såväl biblioteken som poesin förändrats. För drygt tio år sedan startades Poesibazaren på Stockholms stadsbibliotek. Bibliotekarierna som verkar där har bildat avantgarde inte bara när det gäller poesiförmedling, utan vad det gäller bibliotekens utveckling mot evenemang, program, aktivitet över lag. Andra bibliotek och regioner har följt upp och lagt till. På tio år har poesi på bibliotek blivit ett experimentfält för bibliotekariers kreativitet och påhittighet. Den sista föreläsningen tar upp denna utveckling, vad som har gjorts och vad som kan komma att göras framöver.

Diskussioner efter föreläsningen kommer att äga rum i facebookgruppen ”Poesi på bibliotek” (gå med i gruppen i god tid!). Starta en tråd i gruppen om något från föreläsningen som intresserar dig. Magnus William-Olsson deltar i diskussionerna.

Utgångspunkt för alla kursens tre moment är boken POESIÅRET 2021, som utkommer lagom till den första föreläsningen. Beställ POESIÅRET 2020

Kursen är ett samarbete mellan Örnen och Kråkan, Poesibazaren vid Stockholms stadsbibliotek och Regionbibliotek Stockholm.

Om serien: Överallt poesi! består av tre livesända föreläsningar och samtal i facebookgruppen Poesi på bibliotek. Du väljer om du vill gå hela kursen eller delar. Anmälan sker separat till varje tillfälle.
Information och anmälan del 1: Bokpoesi i Sverige, 22 mars 12-12.30
Information och anmälan del 2: Poesi irl och online, 12 april 12-12.30

När: Del 3. 19 april kl. 12-12.30
Var:
Livesänt via webbläsare. Inför träffen får du en länk till föreläsningen till din e-post.
För vem: Biblioteksmedarbetare och regionala litteraturutvecklare i hela landet.
Anmälan: Senast 15 april. Anmälan görs till varje föreläsning separat.
Kontakt: regionbiblioteket.kultur@sll.se för frågor om anmälan, redaktionen@ornenochkrakan.se för frågor om föreläsningarna.

Känner du inte till Örnen och Kråkan? På www.ornenochkrakan.se kan du gratis abonnera på sajtens veckoutskick och hålla dig à jour med aktuell poesi på svenska.