Kurs i bildstöd för biblioteksmedarbetare – skapa tillgänglighet och delaktighet i biblioteksverksamheten

Välkommen till en kurs där du får inspiration och nya kunskaper om hur du kan skapa och använda bildstöd i ditt arbete på folkbibliotek.

För personer med funktionsnedsättning kan bildstöd vara ett nödvändigt redskap för att kunna ta till sig bibliotekets utbud – men det är naturligtvis också bra för alla. Det kan till exempel vara pratkartor till böcker, bildsatta inbjudningar till aktiviteter, bildsatt information om vad man gör på biblioteket eller vad som händer under sagostunden.

Kursen består av 2 halvdagar med en hemuppgift emellan:

Kursdag 1 (10 april kl. 09.00 – 12.00):  Föreläsning varvat med grupparbete

• Varför bildstöd?
  • Hur får jag tillgång till bilder? Tips på programvaror och webbsidor.
  • Vad ska jag tänka på för att bildstödet ska bli användbart?

Dagen avslutas med en rundvandring i Habiliteringens resurscenters visningsmiljö och bibliotek. Där visas exempel på olika former av bildstöd och andra hjälpmedel för kommunikation och kognition.

Hemuppgift: Skapa ett bildstöd och pröva att använda det i ditt arbete på bibliotek.

Kursdag 2 (8 maj kl. 09.00 – 12.00): Diskussion och återkoppling kring hemuppgiften.

Kursen leds av Elisabet Lindström, logoped och Susanne Ljunglöf, specialpedagog. Båda arbetar vid Habilitering & Hälsa i Region Stockholm.

Datum: Onsdag 10 april och onsdag 8 maj

Tid: kl. 9-12 (båda dagarna)

Plats: Habiliteringens resurscenter på Sabbatsbergs sjukhus (Olivecronas väg 5, punkt B, plan 2)

Anmälan: Senast 5 april. Antalet platser är begränsat.

Kostnad: Kursen är gratis för medarbetare på folkbibliotek i Stockholms län

Kontakt och frågor: nike.hjelm@regionstockholm.se