Fortbildningsdag: Digitala verktyg i biblioteket

Välkommen till en halvdag om att använda digitala verktyg i bibliotekens verksamhet.

Vi bjuder in till två föreläsningar och samtal med kollegor om hur ni kan komma igång med att använda digitala verktyg och kanaler inom olika aktiviteter på biblioteken. En dag om att arbeta med läsfrämjande, mångspråk och barn och unga på flera sätt.

Föreläsare:

Bild på Anette Helgesson

Anette Helgesson är bibliotekarie på Bollnäs bibliotek och författare till boken ”JallaTillsammans : en personlig skildring av läsfrämjande integrationsprojekt”. Anette Helgesson kommer att berätta om hur hon använt digitala verktyg och kanaler som en del av sitt läsfrämjande och interkulturella arbete.

I boken ”JallaTillsammans” berättar Anette Helgesson om sitt arbete med olika integrationsprojekt – en digital bokcirkel, en pod och ett språkkafé. Anette Helgessons ugångspunkt är att litteratur och digital teknik är utmärkta verktyg för att skapa samtal, lärande och glädje (BTJ Förlag). Anette Helgesson har under namnet Feelgoodbibliotekarien i flera år skrivit om böcker och läsning på sin blogg, facebooksida och på Youtube.

Linn Holmstedt är barnbibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek och arbetade nyligen på Regionbibliotek Stockholm med projektet Digitalt för och med barn och unga, en kartläggning över hur biblioteken i Region Stockholm arbetar med digital verksamhet för och med barn och unga. Utifrån rapporten ”Bland robotar och ritblock” kommer Linn Holmstedt att berätta om projektets slutsatser och lyfta fram förslag på utvecklingsområden, samt ge tips på digitala verktyg och användningsområden inom biblioteksverksamheten.

Föreläsningarna varvas med diskussioBild: Surfplatta med läsapp på Kista bibliotekner och utbyten med kollegor i regionen.

Dagen består av ett förmiddagspass och ett eftermiddagspass med samma innehåll. Välj den tid som passar dig bäst. 

Datum: Tisdag 14 maj

Välj mellan följande tider:
Förmiddagspass: Kl. 9-12
Eftermiddagspass: Kl. 13:30-16:30

Kostnad: Ingen kostnad. Anmälan är bindande!

Plats: Näringslivets hus, Storgatan 19.
Hitta hit: Ta tunnelbanan till Östermalmstorg (röd linje mot Ropsten eller Mörby). Välj uppgång Sibyllegatan och gå åt höger mot torget. När du ser Hedvig Eleonora kyrka på höger sida, är du vid Storgatan. Gå ca 100-150 m, Näringslivets hus finns på Storgatan 19, på vänster sida.

Vi bjuder på fika (lakto-ovovegetarisk). Ange eventuella allergier eller om det är något annat som är bra för oss att känna till.

Regionbibliotek Stockholm strävar efter en parfymfri arbetsmiljö.
Tack för visad hänsyn.

Kontakt:
Hanna Johansson, Regionbibliotek Stockholm
hanna.k.johansson@sll.se
Telefon: 08-123 379 20

Denna fortbildningsdag riktar sig till dig som arbetar på folkbibliotek i Stockholms län och ordnas inom kompetenssatsningen Digitalt först med användaren i fokus.