Läs vårt nyhetsbrev för december 2022December 2022


Biblioteksåret 2022 var året då regeringen presenterade sin strategi för ett starkt biblioteksväsende. Strategin beskriver de utmaningar biblioteksverksamheten står inför och visar på de utvecklingsbehov som finns samt anger tre fokusområden som bedöms vara av betydelse för biblioteksverksamhetens kvalitet och utveckling:  Ett biblioteksväsende som är tillgängligt och relevant för alla, ett biblioteksväsende som bidrar till och följer samhällets utveckling, samt en välfungerande nationell infrastruktur för biblioteksväsendet.

Jul- och nyårsveckorna innehåller ofta tid för läsning och reflektion. Ett tips är att ta fram strategin så att tankarna finns med när vi går in i 2023!

Regionbibliotek Stockholm önskar alla en riktigt God jul och ett Gott nytt år! 

Natalia Tapia Pardo, roboten UNO och Amanda Stenberg
Foto: Mikaela Svärd

Ett samtal med biblioteksroboten UNO
Regionbibliotek Stockholm besökte TioTretton och fick en pratstund med barnens favorit biblioteksroboten UNO. Vi frågade bland annat vilken som är världens bästa bok just nu. Läs mer i intervjun för att se vad vi fick för svar. Läs mer på regionbibliotekets webbplats
 


Fokus läsning – Bland travar av böcker och trendbrytande barn
Varmt välkommen till 2023 års första Fokus läsning! Till denna digitala träff har vi bjudit in Amanda Stenberg och Natalia Tapia Pardo från TioTretton. Vi kommer att ta upp frågor om barns läsning, varför begreppet läsfrämjande går att ifrågasätta och relationsbyggande.

Läs mer och anmäl dig till träffen i kalendariet. 
Till kalendariet Stärk dig som läsfrämjare genom skrivande
Är du nyfiken på att använda skrivande för att reflektera kring läsfrämjande i ett bibliotekssammanhang? Då kanske den här skrivcirkeln är något för dig. Vi träffas fyra gånger då vi skriver tillsammans som ingång till samtal om läsning och läsfrämjande.

Vi planerar för två omgångar: en med digitala träffar (start den 18 januari) och en med fysiska (start den 17 januari). Mer information finns i regionbibliotekets kalendarium. 
Till kalendariet Save the date! En heldag om film på bibliotek
Den 22 februari är du varmt välkommen till en heldag om att se, prata och skapa film på bibliotek. Vi ses på Filmhuset vid Gärdet och får bland annat ta del av goda exempel från bibliotek, information och nyheter och förhoppningsvis massor av nya idéer!Save the date! Ungas läsande och skrivande på bibliotek
Den 15 mars ses vi på en heldagskonferens och blir inspirerade av ungas läsande, skrivande och berättande på bibliotek. Till konferensen har vi bjudit in bland annat Läsambassadören Nioosha Shams, författaren Nora Khalil och unga läsare.
 


Vi säger adjö till Bibliotekskartan
Genom regionbibliotekets söktjänst Bibliotekskartan gick det tidigare att hitta närmsta bibliotek i Stockholms län. Tjänsten samlade alla bibliotekstyper och gav information om bland annat öppettider och adress. Idag finns andra fungerande söktjänster för den som vill hitta en karta eller vägbeskrivning till närmsta öppna bibliotek. Tiden har nu sprungit ifrån Bibliotekskartan som därför har stängts ner.

Däremot kommer samkatalogen Katalogsök – Bibliotek i Stockholms län, att fortsätta finnas kvar på samma webbadress som tidigare. Läs mer på regionbibliotekets webbplats
Se alla aktiviteter i kalendariet
I kalendariet på regionbibliotekets webbplats fyller vi löpande på med nya aktiviteter. Du hittar redan nu nätverksträffar, konferenser och andra evenemang för de första månaderna av 2023. Håll utkik i kalendariet för att inte missa något som passar dig! 
Se hela kalendariet Tips! Filmer från Säker som digital idag
Vi tipsar om filmade föreläsningar om internetsäkerhet från Internetstiftelsens event Säker som digital idag, som ägde rum i oktober 2022. Materialet passar alla som vill lära sig mer om internet och säkerhet, både biblioteksmedarbetare och alla andra internetanvändare.
Länk till Internetstiftelsen på Youtube
Tipsa din kollega om det här nyhetsbrevet!
Vill du också få vårt nyhetsbrev direkt i e-posten eller har du kanske en kollega på jobbet som kan ha glädje av nyheter från Regionbibliotek Stockholms? Starta en prenumeration via länken nedan.
Anmälan nyhetsbrev

Du kan även läsa nyhetsbrevet via denna länk:
Regionbibliotek Stockholm december 2022 (esmaker.net)

Relaterade poster