Stärkta läs- och litteraturfrämjare i länet

I sitt arbete med att stärka läs- och skrivfrämjande har Regionbibliotek Stockholm arrangerat fyra heldagsträffar för en grupp bibliotekarier från olika kommuner i Stockholms län. Första träffen var i september 2021 och sista i slutet av april 2022. Tanken var att deltagarna skulle delta i samtliga träffar. 

Träffarna utgick från regionbibliotekets handlingsplan i läs- och skrivfrämjande. Målet med träffarna var att deltagarna ska få höjd kompetens inom området läs- och litteraturfrämjande, med syfte att bidra till utveckling av folkbibliotekens arbete. Dagarna bestod av workshops, skrivande, textsamtal och boksamtal. Stort fokus låg på gemensam och enskild reflektion. Mellan träffarna gjorde deltagarna en hel del förberedelser, som att läsa olika styrdokument, bekanta sig med forskning, skriva, se filmklipp och lyssna på poddavsnitt. Vi läste fyra romaner som vi under träffarna diskuterade:  Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout, Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson, Polcirkeln av Liza Marklund och Timmarna av Michael Cunningham.  

De första tre träffarna var digitala. Det gick bra men det var också påfrestande att inte kunna småprata, ni vet, det där naturliga som händer i ett fysiskt rum. Det var mycket som vi fick tänka om kring. Hur boktipsar en digitalt? Här är en bild från en boktipsstund med gruppen! 

Den sista träffen skedde på plats! Vi fikade tillsammans, åt lunch tillsammans och kunde röra oss i rummet tillsammans. Vi kunde sitta i ett rum tillsammans! Här berättar Sofie om Regionbibliotek Stockholms handlingsplan i läs- och skrivfrämjande.  

Vi hade ett ungperspektiv på sista träffen. Vi pratade hur film och andra medier ofta kan vara en ingång till läsning och litterära universum. Vi pratade också om hur en kan arbeta med svåra ämnen för och med ungdomar (och även vuxna). Här är en bild från när vi såg på ”Flykten valde oss”, en film där ungdomar läser dikten med samma namn. Filmen är producerad av ungdomar från Mölndals TV i ett samarbete med föreningen Göthenburgo. 

Dikten “Flykten valde oss” är skriven av Stig Dagerman 1953 men är fortfarande aktuell än idag: FLYKTEN VALDE OSS 

En annan sak som är kul med att ses på plats är att vi har ett rum! Ett rum att göra till vårt. Deltagarna tog med sig boktips och fick skriva lite om boken på en papperssticka. De fick också skriva ord på post-it-lappar som beskriver deras relation till besökare på biblioteken och sätta upp på väggen. Vi kunde dessutom äntligen använda blädderblock! Saker som vi nästan var trötta på innan pandemin har nu gjort comeback. Det gör ändå något med rummet!  

I juni är det dags för en ny omgång träffar om strategiskt arbete med läs- och litteraturfrämjande, denna gång med fokus på barn i mellanåldern. 

Mikaela Svärd & Sofie Samuelsson 

Regionbibliotek Stockholm 

Relaterade poster