Bokbåtens dagbok: En typiskt bra dag på Bokbåten, trots stormvarning

”Det är bäst att låna lite halvsega böcker så de räcker ett halvår” – dagens citat redan på Nämdö, från en av våra flitigaste låntagare. Dagens andra citat står bästa Tomas Tranströmer för. I en av våra böcker på båten, Fyrar i litteraturen, står en dikt ur Östersjöar (1974) att läsa, den börjar så här:
”Vinden går i tallskogen. Det susar tungt och lätt,
Östersjön susar också mitt inne på ön, långt inne i skogen är man ute på
öppna sjön.”
Just då sken solen vackert på Kymendö och allt stämde. Och så kom våra första låntagare på fyrhjuling. Och sedan Mona och Clary med flera – precis som vanligt. På Ornö stod förskolebarnen och väntade, riktigt lässugna, och här fick jag min finaste högläsningsstund med Valdemar 5, som gillar läskiga böcker. ”Kom in om du vågar” av Helena Davidsson Neppelberg. Vi gillade den!
Vi var oroliga att Bokbåtsturen skulle krocka med Elevens val på Utö, men här har de tänkt till och kommer på båten först imorgon bitti. Då blir man glad, eftersom vi laddat med så många bra böcker. Och då är de ändå många som varit här i kväll vid Gruvbryggan. Hugo, också 5, lånade och lånade, ja han ville egentligen ha med sig hela Bokbåtens bestånd. Men landade i två kassar; många fordon blev det, och så kokböcker. Imorrn är han tillbaka med sin förskolegrupp. Då ska vi se om vi hittar den där boken med björnen som tappar bort sina glasögon. /Marie

Relaterade poster