Vad är Shared Reading

Shared Reading är social högläsning i grupp. Metoden, som kommer från England, har etablerats av The Reader i Liverpool. Shared Reading handlar om att få fler att upptäcka och ta makten över läsning och litteratur i gemensamma trygga rum. The Reader betonar att i högläsningssammanhanget är deltagarna läsare och medmänniskor som i ett kravlöst format tolkar, deltar och uttrycker sig.

Shared reading passar för olika typer av uppsökande verksamhet och kännetecknas av att det är låg tröskel att komma igång för deltagarna. Det gör att det kan användas till många målgrupper och blandade grupper.

Hur går det till

Läsledaren stämmer träff med en grupp eller annonserar tid och plats. Deltagarna behöver inte förbereda sig.
Läsledaren delar ut den första texten och börjar läsa den högt. Efter en stund kanske hen erbjuder någon annan att fortsätta läsningen, men läsledaren styr alltid när läsningen pausar. Vanligen läses två texter, en dikt och ett kortare prosastycke under ca 60-90 minuter. Ledarrollen är viktig och läsledarens främsta tillgång är att vara vänlig, trygghetsskapande och modig. Läsledaren har förberett mötet med att ta med en kortare text, det kan vara en dikt eller en kort berättelse och förberett de texterna noga. Vid varje paus görs en gemensam reflektion kring det lästa stycket. Men det finns inga krav på att tala eller läsa högt, det räcker att sitta med. I samtalet utforskas tillsammans betydelser, nyanser och känslor utifrån texten.

En bra introduktion till hur Shared reading kan fungera på bibliotek ger den här fyraminuters videon: https://www.youtube.com/watch?v=58LNxNdpIJs

Shared Reading på folkbibliotek i Stockholmsregionen

Regionbibliotek Stockholm initierade Shared Reading i regionen 2017-2019 genom att erbjuda läsledarkurser i samarbete med the Reader. Därefter har även Stockholms stad utbildat ett  antal medarbetare och nu är omkring femtio biblioteksmedarbetare i regionen läsledare.

De som gått kurser tidigare år har kommit igång bra med olika typer av grupper. Karin Cellton från biblioteket i Värmdö berättar i artikeln Att dela en sommarvisa i Biblioteksbladet om Shared Reading i Värmdö. I Farsta i Stockholm arbetar Lena Sundström med Shared Reading, hon berättar i artikeln Farsta vill locka ny målgrupp i tidningen Mitti.

Regionbibliotek Stockholm arrangerar nätverksträffar för utbildade läsledare. Se kalendariet för kommande träff.

Om du vill veta mer om Shared Reading kontakta gärna oss på Regionbibliotek Stockholm. Här finns våra kontaktuppgifter.