”Vi syns och vi finns” – nationella minoriteter och bibliotek

Den 1 oktober arrangerar Regionbibliotek Stockholm, Regionbibliotek Uppsala och Upplands Väsby bibliotek en dag om nationella minoriteter och bibliotek. Syftet är att lyfta olika perspektiv kring hur bibliotek tillsammans med nationella minoriteter kan utveckla sina verksamheter.

När: Tisdag 1/10

Var:Messingen i Upplands Väsby

För vem: Främst biblioteksmedarbetare från Region Uppsala och Stockholm. I mån av plats övrigt intresserade.

Anmälan:Via länken senast 9 september.

Information: Cecilia Brisander, cecilia.brisander@sll.se

Program:

8.45 – 9.15  Registrering + Kaffe/Thé

Dagens presentatör Mia Taikon, projektledare på É Romani glinda och ERG Förlag.

Så gör vi – om arbetet med nationella minoriteter på två bibliotek: Upplands Väsby och Håbo bibliotek.

Mikropaus med frukt

Bokstart och minoritetsspråk, Kulturrådet

Språkrådets om deras uppdrag, språkvårdarna Elina Kangas berättar om meänkieli och Jean Hessel om Jiddisch.

11.45-13.15 Lunchmacka med författarinslag. Nina Wähä samtalar med Ylva Larsdotter, Upplands Väsby bibliotek om sin senaste boken Testamente.

Bibliotekens roll i en flerspråkig värld. Rita Paqvalén, verksamhetsledare, Kultur för alla i Finland.

Att få kontakt och ha samråd med nationella minoriteter i sin egen kommun. Ett samtal mellan myndigheter, förening, regional och kommunal verksamhet.

16.15 Tack och hej

Välkomna

Foto från Sigtuna bibliotek.