Träff med fokus unga och bibliotek

Välkommen till en digital träff för dig som jobbar med och för unga på folkbibliotek i Stockholms län. Träffens innehåll kommer att bygga på utbyte av erfarenheter mellan deltagarna och gemensam reflektion.
Vi kommer att fokusera
 på tre teman: samarbete med fritidsgårdar, biblioteksrummet som riktar sig till unga och bibliotekens/biblioteksmedarbetarnas möten, samspel och samverkan med unga med funktionsvariationDet tredje samtalstemat vill vi att ni förbereder inför träffen, mer info nedan. 

Vi kommer att ha två tider att välja på och begränsat antal deltagare för att skapa bättre möjlighet för samtal. Upplägget är samma för båda träffarna.

Följande datum finns att välja på (obs – olika anmälningssidor):

Tisdag 29 september 10-12  – FULLBOKAD
onsdag 30 september 10–12   – FULLBOKAD

Vi kan höra av oss om det uppstår lediga platser: anmäl dig i så fall till kölistan här: https://forms.gle/rQFrkVYivtknAQeT9

Program

Inledning och tryggare digitala rum
Samtal
Walk’n’talk distans- telefonprat och promenad – ange ditt mobilnummer i anmälan. 
Samtal

Förberedelser 

Inför samtalet om biblioteks/biblioteksmedarbetarnas möten, samspel och samverkan med unga med funktionsvariation vill vi att du tar del av två tv-serier och ett radioprogram och funderar på tre reflektionsfrågor. 

På URplay finns en serie i tre delar som heter Skriv ord som känns. Det handlar om en skrivworkshop. Deltagarna är 13-22 år och har olika funktionsvariationer. Som förberedelse till träffen se avsnitt 1. https://urplay.se/serie/214704-skriv-ord-som-kanns

Du kanske har sett något av programmen i serien (svt) Lars Lerins lärlingar. Tyvärr finns det inte längre några avsnitt på svtplay. Dock kan du titta på det här korta klippet:  https://vimeo.com/410983412 och läsa den här korta artikeln https://www.fub.se/files/bilagor/unik_nummer_6_2017_den_lattlasta_delen_forst.pdf

Lyssna på (början av) Sommar med Emma Örtlund  https://sverigesradio.se/avsnitt/1518783

 

Reflektionsfrågor: 

Hur skulle vi på biblioteken kunna inspireras och utmanas av de två tv-serierna och radioprogrammet? Vilka kopplingar ser ni?

Vilka utmaningar och möjligheter ser ni när det gäller möten mellan biblioteksmedarbetare och unga med funktionsvariation?

Hur skulle biblioteksmedarbetarna och unga med funktionsvariation kunna samverka och interagera med varandra? Vilka utmaningar och möjligheter finns?

 

Teknik 

Träffen kommer att hållas i Microsoft Teams. Du/din kommun behöver inte ha Teams för att kunna delta. Inför träffen får du en möteslänk på mejl som du klickar på för att komma till mötet. Det fungerar bäst på dator, men om du vill går det också att använda platta eller mobil. För att få så bra ljud som möjligt rekommenderar vi headset eller hörlurar. Vi kommer att finnas på plats 15 min före träffen så att det finns tid att få ordning på tekniken. Vill du testa några dagar innan, hör av dig så bjuder vi in till ett kort testmöte. 

Anmälan

Länken till höger senast 18 september. Vid stort intresse kommer platserna att fördelas så att alla kommuner får delta. Tänk på att avboka din plats vid förhinder, så att någon annan kan få den.