Pandemins påverkan på biblioteken

Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta allmänna råd i hela landet. Nuvarande råd gäller till och med 24 januari 2021.

Kommuner och regioner rekommenderades först att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig att bedriva, till exempel badhus, bibliotek, länsmuseer och öppna förskolor, till och med den 24 januari. Detta ändrades sedan efter dialog mellan regeringen, Folkhälsomyndigheten och SKR och bibliotek togs bort från formuleringen. Detta har uppmärksammats av Biblioteksbladet där man rapporterar att beslutet att stänga biblioteken bröt mot lagen.

Folkbiblioteken i Stockholms län hade dock redan börjat stänga sina lokaler och ta ställning till vilken service som ska genomföras och hur.

Regionbiblioteket har sammanställt tips på kompetensutveckling som kan göras hemifrån via dator/mobil. Det är föreläsningar, artiklar, poddar och e-tjänster inom en rad ämnen.

De regionala transporterna har på grund av de nya restriktionerna pausats under perioden 24/12-24/1.

Länkar till mer läsning och information från övriga delar av landet:
Biblioteksbladets artikel: FHM: Rådet om stängda bibliotek bröt mot lagen
SKR: Folkbibliotekens verksamhet under coronapandemin
Kungliga biblioteket: Biblioteken under corona – Folkbibliotek
Biblioteksbladets facebookgrupp: Bibliotek i coronakris
Folkhälsomyndigheten: Pressmeddelande 18 december

Kontakta oss gärna
Om ni vill prata med oss, ställa frågor eller dela med er av idéer – ta gärna kontakt med oss på Regionbibliotek Stockholm. Vi finns tillgängliga via telefon, e-post och digitala möten med er.
regionbiblioteket.kultur@sll.se
Kontaktuppgifter medarbetare