Pandemins påverkan på biblioteken

Med anledning av den ökade smittspridningen av Covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om skärpta allmänna råd i Stockholms län. De gäller från 29 oktober fram till 19 november. För att se hur detta påverkat biblioteken i länet gjorde Regionbibliotek Stockholm den 3 november en snabb genomgång av kommunernas webbsidor. Här följer en kort sammanfattning.

Av länets 26 kommuner är det fyra som stänger sina bibliotek fram till den 19 november (Botkyrka, Norrtälje, Nykvarn, Nynäshamn). Även i andra regioner som fått skärpta råd har bibliotek stängts. Några av de bibliotek i länet som håller öppet har ändrade öppettider.  

Flera av biblioteken som håller öppet meddelar på sin webbsida att biblioteket just nu inte är en mötesplats och att eventuella besök ska hållas korta. Det informeras om att det finns maxgräns för antal besökare. Många har tagit bort bibliotekets sittplatser och stängt studierum. Vidare meddelar flera bibliotek att det för närvarande inte går att få hjälp vid datorerna. Vissa bibliotek har helt stängt av datorer, kopiatorer och scanners. Program och annan verksamhet är starkt påverkade. 

När det gäller programverksamhet, skiljer det sig en del mellan kommunerna. En del bibliotek har ställt in alla program, andra har ändrat till digitala träffar men några har ännu vissa fysiska träffar i kalendariet.

Gemensamt för många bibliotek är att de på webbsidorna lyfter sina digitala tjänster och program. Under de mycket speciella omständigheter som råder nu hittar biblioteken flera sätt att vara tillgängliga för invånarna och deras behov. Till exempel med ”kiosklösningar”, utökad Boken kommer- service och Take-away-lån.  

Länkar till mer läsning och information från övriga delar av landet:
Kungliga biblioteket: Biblioteken under corona – Folkbibliotek
Biblioteksbladet: Alla folkbibliotek i Östergötland stänger
Biblioteksbladet: Bibliotek stänger i Skåne
Biblioteksbladets facebookgrupp: Bibliotek i coronakris

Kontakta oss gärna
Om ni vill prata med oss, ställa frågor eller dela med er av idéer – ta gärna kontakt med oss på Regionbibliotek Stockholm. Vi finns tillgängliga via telefon, e-post och digitala möten med er.
regionbiblioteket.kultur@sll.se

Relaterade poster

  • Inga relaterade