Bokbåtens dagbok 26 april 2017

Bokbåtens tredje dag brukar det vara ”vaktavlösning”. Men det är lite senare, först ska tre öar besökas och det ska pratas litteratur och lånas ut böcker, återlämnas böcker, sättas upp böcker, gallras om det kommer tillbaka slitna vällästa godbitar som kanske har gjort sitt.

Första ön var Möja, där finns det en skola och nästan alla barn kommer förstås ombord(!) och de har massor av frågor. ”Har ni någon bok av någon som heter Perkins?” Det hade vi inte men Karin kunde plocka fram alternativ på uHc-hyllan. På Möja är barnen duktiga att beställa böcker också så att vi kan köpa till av det som önskas läsas.

Fartyget Rödlöga syns från sidan med banderoll med texten Bokbåten på relingen och lite skuggor i solljuset

Foto: Susanne Pershagen

Efter Möja åkte vi till Norra Stavsudda där det numera finns ett litet barn. Annars är det bara vuxna som kommer ombord där. Barnet fick med sig en bilderbok och våra storläsare fyllde kassar och dramaten-vagn med fackböcker och deckare.

Vidare till Korsö, en såå mysig ö! Här är det inga barn som kommer ombord, de som bor på Korsö är alla lite äldre. Men de är väldigt lässugna! En läsare fyllde en hel kartong med böcker, hon älskar att läsa deckare och hittade en del nya spännande. Vi fick också bry våra hjärnor med ”en ny bok, kvinnlig författare, svensk, inte en deckare, något med Hjärt… eller Hjält… ett ord!” Oj oj! Wenda kom till slut fram till att det var Krall ”Hjärterkung”. Nu beställd till höstturen!

Bild på fem kvinnor som ler mot kameran, utomhus, en har röd halsduk

Foto: Annika Lissenko

Så var det dags för vaktavlösning, Karin, Wenda och jag kliver av vid Stavsnäs och ombord kommer istället Elisabeth, Marie-Louise och Susanne. På bilden ser ni dem, Brittmari som är kock, och mig i röd halsduk.

/Annika

Nu fortsätter det nya gänget att skriva:

Efter lite krångel med tankning i Stavsnäs kom vi iväg lite senare till Runmarö (vi kontaktade dem). Blev därför ett lite kortare stopp. Vi fick där en fin gåva av författaren och fotografen Ann Andren om öns alla fjärilar, den vackra apollofjärilen bl.a.

Harö blev vårt nästa stopp. Solen sken o våra besökare var väldigt entusiastiska. Vi lånade ut många böcker från skärgårdshyllan o vi tipsade om nya böcker. Sista stoppet för dagen blev Sandhamn där vi hade en hel del besökare. Här har vi också ankrat för natten och nu är maten klar ropar Britt-Maries man (som brukar gästa Bokbåten när Brittmari är med och lagar vår mat).

/Elisabeth, Susanne och Marie-Louise

Relaterade poster

  • Inga relaterade