En typisk låntagare på biblioteket, häktet i Huddinge

Han, för det är alltid en man, kan vara tjock, gammal, ung, trevlig, macho, ledsen, rädd, tuff, Livet deluxeointresserad, vilja prata, har längtat och frågat efter biblioteket i flera dagar.

Böckerna som efterfrågas varierar lika mycket som personerna. Poesi i alla former, kärlekslyrik är mycket efterfrågat. Historia är ofta på tapeten. Koranen och Bibeln efterfrågas ofta på olika språk. Psykologi och filosofi är också stora ämnen för att inte tala om biografier av alla de slag men helst ska det handla om män. Fantasy, deckare och thrillers går också bra men annars är det ”krimböckerna” som efterfrågas mest. Just nu är det Lapidus nya, Livet de Luxe och fortsättningen av BMW-ligan som har längst kö. Svensk maffia och Snabba cash ligger också i topp.

Tidskrifter går också bra. Det gäller att ha lite spridning på ämnena. Illustrerad vetenskap går hem hos alla annars är det bilar, mc, sport, lite skvaller, serietidningar. Tidskrifterna är mycket populära. Vi har också ett par tidningar på olika språk och det behövs. Skulle gärna ha fler.

Biblioteket har startat ett projekt med cd-skivor där man får låna högst tre i taget. Visst har det varit svinn men i det stora hela är det mycket lyckat. Upprördheten hos killarna när någon har lämnat efter sig ett tomt fodral går inte att ta miste på. Ibland händer det dock att skivorna dyker upp, som häromdagen när det kom ett brev från bibliotekarien på Kumla- anstalten som hade fått in två skivor, märkta biblioteket, Huddingehäktet. Det var bara att stoppa in dem i de tomma fodralen som fanns kvar. Det kändes skönt.

Det är kriminalvården som står för cd-spelarna, de finns i begränsat antal och biblioteket står för skivorna. Killarna kan även lyssna på skivor i verkstaden under tiden de arbetar.

Ljudböcker försöker jag puffa för eftersom jag själv tycker att det är så skönt att lyssna på en bok. De som vågar prova och kan slappna av och ta in boken lånar alltid nya. Många av grabbarna kan ha läs- och skrivsvårigheter så får man dem att lyssna på en bok känns det roligt. Lättlästa böcker är ett måste på vagnen. Det är sorgligt men sant.

Ett litet urval frågor från senaste veckan: Önskemål om alla böckerna i Åshöjden-serien, Koranen på svenska, svenskt spanskt lexikon, bok om ADHD, flera språkbeställningar från IB, Donald Trumphs, How to get rich, Svensk maffia del 2, ”läs sidan 37, 75 och 98, där står det om mig”.

”Har du några böcker om kriminella som har blivit frälsta? ”, ” Lovar du att hämta boken till mig idag?”, ”När kommer du nästa gång?”

Kristina Löfström
Biblioteket, Häktet, Huddinge

Texten går även att läsa i Länsnytt nr 4/2011 [pdf]

Häktesbiblioteken är en del av Uppdragsenheten, Regionbibliotek Stockholm.

Relaterade poster